Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ма Инцзю беше преизбран за президент на Тайван

Ма Инцзю заедно със съпругата си Кристин Чоу.
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Досегашният президент на Тайван Ма Инцзю обяви победа на изборите за държавен глава, предаде Франс прес. Победихме, заявил Ма пред негови поддръжници, събрали се в централата на кампанията му в центъра на Тайпей.

Победата ще му осигури втори мандат от четири години. Ма е привърженик на подобряване на отношенията на Тайван с Китай.

Цай Ингвен, която беше кандидат за президент на опозиционната Демократическа прогресивна партия, е признала загубата си на изборите за държавен глава в Тайван. Приемаме решението на тайванския народ и поздравяваме президента Ма. Искаме да поднесем най-дълбоки извинения за загубата на поддръжниците ни, казала Цай пред поддръжници на партията й.

Управляващата в Тайван Националистическа партия Гуоминдан е спечелила мнозинство в парламентарните избори на острова, съобщи Централната избирателна комисия, цитирана от Ройтерс. По този начин партията ще може да продължи с политиките си и да работи за допълнителна икономическа интеграция с Китай, коментира агенцията.

Гуоминдан е спечелила 64 места в 113-членното Законодателно събрание. Опозиционната Демократическа прогресивна партия е взела 40 места, а други партии са спечелили общо 9.

Централната избирателна комисия потвърди и преизбирането на Ма Инцзюн за президент с 51,6 процента от гласовете. За Цай Ингвен са гласували 45,6 процента от участвалите във вота.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна