Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управителят на ЕЦБ Марио Драги разкритикува рейтинговите агенции

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Управителят на ЕЦБ Марио Драги разкритикува остро рейтинговите агенции, след като "Стандарт & Пуърс" понижи максималната оценка на европейския спасителен фонд. Стъпката бе очаквана, след като кредитната агенция намали рейтинга на 9 страни от еврозоната в края на миналата седмица. Драги спомена, че агенциите имат твърде голямо влияние.

Като регулатори, трябва да се научим да се справяме без рейтинги. Или поне да се научим да оценяваме доверието по начин, в който рейтингите или кредитните агенции са просто един от многото компоненти на нашата информация, заяви Марио Драги.

Това е още един проблем за лидерите от еврозоната в момент, когато се опитват да приключат споразумението по широкомащабните реформи за разрешаване на дълговите проблеми на валутите в блока. Драги ги призова да се постарят да решат тази задача.

Жизнено важно е ангажиментите поети от държавните и правителствените ръководители да бъдат изпълнени своевременно и изцяло, предимно, но не единствено, по отношение на европейския спасителен фонд и на европейския механизъм за стабилност, каза още Драги.

След като намали рейтинга на Франция и Австрия "Стандарт & Пуърс" смята, че останалите страни от еврозоната не могат да осигурят достатъчно гаранции за кредитния фонд от 440 милиарда евро.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна