Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Христов: Изваждането на досиетата е подготовка за избор на нов патриарх

Снимка: БГНЕС

Сред събитията от изминалата седмица социологът Иво Христов открои решението за забрана на шистовия газ. Бяхме на косъм, образно казано, да се оризилим за пореден път, слава богу този път това не се случи, заяви той. Мотивите за това са различни, най-малкото сме в предизборна година и последното нещо, от което правителството има нужда, е да си създава допълнителни проблеми с електората, добави Христов.

Той определи "Пернишката афера" като симптоматична, защото според него тя разкрива непрофесионалността и некомпетентността на значителна част от правоохранителните органи.

По повод на извадените на светло досиета на висши клирици, социологът заяви, че цялото това нещо се нарича предварителна артилерийска подготовка по избор и селекция на нов патриарх. Според него цялата "драма" с отварянето на досиетата е също така дирижиран, манитулиран, нагласен процес. Припомнете си цялата кампания срещу Българската православна църква и по-скоро нейния висш клир кога започна, с каква цел и какъв е апотеозът - резултатът от всичко това, напомни той. На въпрос дали подозира Комисията по досиетата в съзнателно съучастие в този процес на дискредитиране, Христов отговори: Не е задължително да си съзнателен съучастник, достатъчно е да си употребен съучастник.

Чуйте цялото интервю с Иво Христов в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна