Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жозе Барозу е оптимист за резултатите от започващия утре Европейски съвет

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е оптимист за резултатите от започващия утре Европейски съвет, посветен най-вече на икономическия растеж. Барозу обяви, че ще лансира конкретни идеи за увеличаване на растежа и заетостта. 

Инициативите за подобряване на икономическата ситуация не трябва да идват само от европейските институции, а и от страните-членки, местните власти, социалните партньори и бизнеса, смята Жозе Барозу. В рамките на предстоящия разговор за растежа с европейските лидери, той смята да отдели специално внимание на финансирането на проекти в областта на транспорта, енергетиката, информационните и комуникационните технологии, както и на изграждането на инфраструктура за широколентов интернет и намаляването на цената му.

Според Жозе Барозу вече има основания за повече увереност за Гърция, а в Европа като цяло финансовите парази и банковият сектор започват да се възстановяват. Въпреки прогнозите за мека рецесия, се очаква връщане към растеж през втората половина на годината, доверието отново тръгва нагоре, и Европейският съюз вече може да смени перспективата, смята Жозе Барозу. Тази смяна според него трябва да е от "стабилност" към ръст на икономиката, повече конкурентоспособност и повече работни места.

Председетелят на Еврокомисията очаква държавните и правителствени ръководители да споделят тази позиция и предстоящия утре и вдругиден Европейски съвет да е по-малко драматичен от предишните.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна