Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

437 дела са заведени срещу монополисти през 2011 година

Снимка: БГНЕС
През последната година срещу монополите в България са получени 21 хиляди жалби и сигнали, заведени са 437 дела срещу монополисти. Това коментираха от Гражданско движение "ДНЕС" - Общество срещу произвола. Една пета от делата приключват в полза на гражданите. От утре, 6 март, в приемните на "ДНЕС" в страната, гражданите ще могат да получават безплатни правни консултации и процесуално представителство.

Националният координатор на гражданското сдружение Галя Николова коментира, че за една година от своето създаване организацията е успяла да активизира обществената енергия и да създаде граждански приемни в цялата страна. Припомнена беше и националната подписка срещу произвола на монополите, в която се включиха над 700 хиляди граждани. Направени са множество предложения за промени в закона за енергетиката и електронните съобщения:

По-голяма част от исканията ни бяха приети от законодателя и залегнаха в Закона за електронните съобщения. В момента в Народното събрание тече обсъждане на Закона за енергетиката. Ние участваме в него чрез наши експерти.

За една година в приемните на "ДНЕС" са получени над 4000 жалби и сигнали на граждани, а за периода от националната подписка сигналите са 21 хиляди. Много често мобилните оператори отново ни подвеждат, когато ни предлагат подаръци. Трябва да сме особено внимателни, когато изпаднем в такава ситуация, коментираха от движението:

Което е обвързано с двугодишен договор и плащане на суми за такси, които гражданите не са поискали.

Зачестяват сигналите за нелоялни практики на банки, свързани с кредити:

Имаме вече драстичен случай, при който въпреки, че гражданинът погасява своите задължения по кредита, банката е обявила кредита за предсрочно изискуем и се е възползвала от правото си, което има по Закон - да се снабди с изпълнителен лист. Това е недопустимо.

По публикацията работи: Даниел Инков - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна