Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 20 години бизнесът ще търси все повече висшисти с по няколко квалификационни степени

Снимка: ЕПА / БГНЕС
След 20 години бизнесът ще търси все повече висшисти и то с няколко квалификационни степени. Експертите обясняват, че една от модерните професии ще бъде продуктов мениджър с квалификация по психология.

Данните сочат, че за последните 10 години населението на България трайно застарява. Това неминуемо води до недостатъчна работна сила. До 2020 г. трябва да постигнем заветните за европейските страни висшисти – 40%. Някои страни вече са го постигнали, но не и България. Надяваме се на 36% след 8 години, но най-вероятно те ще са не повече от 26%. По данни на "МайкроСтат Аналитикс" най-търсените професии тогава ще са високи технологии, точни науки, юристи, мениджъри, администратори.

Да подготвим кадри за след 40 години – тази е амбицията стои и пред България, за да отговорим на нуждите на бизнеса, казва Гергана Андреева, национален болонски съветник.

Според нея обаче има спад в нивото на средното образование: Определено изоставаме в нивото на образование. И в средното, и във висшето образование има какво да се желае за модернизирането.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна