Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работниците в ГОРУБСО-Мадан и ОЦК в Кърджали все още чакат заплатите си

Снимка: БГНЕС

Миньорите от ГОРУБСО-Мадан се събраха отново на протест за неизплатените си заплати. Те настояват за отнемане на концесията и подобряване условията на труд в мините. Протестът започна в 9 часа, след като всички участници се подписаха в специална тетрадка, за да подкрепят исканията си, предаде кореспондентът на БНР Радостина Чернокова.

Изпълнителният директор на миннодобивното дружество Съби Кичуков, заяви, че до края на деня ще започне поетапно изплащане на заплатите на работниците:

На този етап работим да изплатим, първо, онова, което ни задължава кодексът - декември и януари и, след това, вече ще се върнем да компенсираме онези месеци, които е останало още 40% от плащането. Общите средства, необходими за разплащане на до януари, включително, са 1 100 000 лв. Нашият ангажимент на този етап до 700 000 да платим, до 3 седмици да заплатим останалата част от трудовите възнаграждения на нашите работници.

В звуковия файл можете да чуете репортажа на Радостина Чернокова.

 
И металурзите от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали все още очакват да им бъдат изплатени обещаните от собственика Валентин Захариев забавени заплати. Част от тях получиха процент от възнагражденията си за два месеца, докато други и до момента нямат преведен нито лев по банковите сметки. Според подписаното споразумение с работодателя, 60%  от всички дължими суми трябваше да бъдат платени до понеделник. Металурзите обявиха, че продължават протеста и няма да влязат в производството докато и последният работник не получи парите си.

Информацията е на кореспондента на БНР Валя Апостолова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна