Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Металурзите от ОЦК - Кърджали блокираха за около 20 минути един от изходите на града

Тотю Младенов заминава спешно за ОЦК-Кърджали
Снимка: БГНЕС

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов замина спешно за Оловно-цинковия комбинат в Кърджали, съобщиха от министерството. Младенов ще се срещне с ръководството и работниците заради неизплатените с месеци заплати. Очаква се в Кърджали да започне срещата на Тотю Младенов и окръжния прокурор за ситуацията в комбината.

Металурзите от ОЦК-Кърджали блокираха за около 20 минути един от изходите на Кърджали към Хасково, минаващ пред завода. Решението на металурзите бе спонтанно.

До края на деня няма да има повече подобни блокади, обяви пред "Хоризонт" лидерът на КНСБ в комбината Кърджали Бельо Стайков:

Сега двата синдиката пускаме едно официално писмо до кмета, за да бъде всичко законно и утре ще блокираме пътя от 9.30 до 10.30 часа – 1 час. Искаме всичко да бъде официално, затова обяснихме на хората, че това не е законно, и те ни разбраха и затова днес няма да има повече блокади.

По думите му от утре металурзите ежедневно ще блокират пътя, докато не получат парите си. Стайков посочи още, че ръководството на комбината го няма от 15 дни и работниците се намират в "информационно затъмнение".

Според синдикатите собственикът на завода Валентин Захариев не може да осигури кредит, за да се разплати с протестиращите и да възстанови производството.

Около обяд се очаква министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев да се срещне с банките-кредиторки на ОЦК-Кърджали, които са страна в трудовия спор и са заинтересовани от намирането на най-добро решение. Разговорите ще се водят в посока на подобряване на мениджънта, заяви за "Хоризонт" министър Добрев.

Банките могат да поискат нов мениджмънт, при положение че собственикът не изпълнява задълженията си по кредитите.

Положението в Кърджали е по-тежко дори и това в Мадан, каза за "Хоризонт" Иванка Караколева от КНСБ и се аргументира, че още на 1 март официално е започнал протестът на работниците и се обоснова:

Има по три-четири заплати забавяне, разделено е предприятието на шест-седем части. По различно време отделни цехове получават заплати. Смятам, че това в едно предприятие трябва да го има по някакъв начин и тук може да бъде притиснат, защото съвсем несериозно ми звучи г-н Дянков да каже, че ако той до петък не плати - в понеделник ще му бъде пратена пълна данъчна ревизия. Аз искам да бъде направена такава ревизия, би трябвало тя да бъде регулярна – има и други начини той да бъде притиснат, защото той е обвързан. Ние не знаем сумата от 1,145 млн. лв. дали всъщност е реалната сума, която се дължи за заплатите.

Според Караколева е без намесата на държавата, въпросът и в Кърджали няма да бъде решен.

Също днес новият собственик на "ГОРУБСО-Мадан" ще влезе формално във владение на мините. Това ще стане с прехвърляне на акциите на дружеството. Икономическият министър Делян Добрев заяви, че още през днешния ден ще започне снабдяването на работниците с необходимото за безопасен труд.

Разговарял съм с новите собственици. Техните намерения са да снабдят работниците с всичко необходимо за безопасни и здравословни условия на труд и да подобрят общите условия в дружеството. В момента, в които направят това, министър Тотю Младенов ни гарантира, че ще бъде вдигната забраната за работа в дружеството. Това ще се случи може би към сряда и те веднага могат да започнат да работят.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна