Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осигурени са пари за заплатите на работниците в ОЦК-Кърджали

Снимка: БГНЕС

Осигурени са средства за заплатите на работниците на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали и вероятно до 2-3 дни те ще бъдат налични, заяви собственикът на комбината Валентин Захариев на специална пресконференция в София. Той увери, че се работи и за възстановяване на производството в предприятието.

Работниците от ОЦК Кърджали ще получат дължимите си заплати чрез ипотечен банков заем, увери Захариев:

С помощта на Първа инвестиционна банка сме намерили изход. В момента правим обезпеченията, които тя ги иска, но те отнемат време. Колко време не мога да ви кажа и понеже все ми викат, че аз съм обещал, обещал, нищо не обещавам, само казвам, че средствата са осигурени - обезпеченията на кредита с ипотеки, които може би ще отнеме два-три дни, докато се предоставят на банката.

Чрез продажбата на активи Захариев смята да възстанови производството и предприема подписването на договор с партньор за закупуване на готова продукция:

 Няма банка, която да даде повече пари, ще трябва да се обърнем към наши купувачи, наши партньори. Смятаме, че сме намерили един, ако той се съгласи, може би ще почнем следващата седмица работа, но пак е под въпрос дали той ще съгласи и ако се съгласи, кога ще предплати продукцията, която ще сключим договор за доставка.

Договорът за прехвърляне на ГОРУБСО - Мадан е подписан от страна на "Интертръст", както и от един от представителите на новото ръководство, обяви още Валентин Захариев. За да бъде окончателно приключена сделката, обаче, трябва и другият представител да положи подпис.

Захариев каза, че не се притеснява от прокурорска проверка и заяви, че чрез нея ще се докаже, че дружествата не са били източвани:

Всичките средства, с които "Интертръст" разполагаше, а това бяха главно средствата от продажбата на "Кремиковци", са вложени точно в тези две дружества. Чух, че прокурорска проверка ще почва. Ще се радвам, нека да започне и те ще открият, че дружеството не е източено, а е наливано. Под формата на инвестиции, компенсации на загуби, субсидиране на дъщерни фирми.

По публикацията работи: Олга Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна