Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До десетина дни може да се очаква решение за съдбата на ОЦК - Кърджали

Снимка: БГНЕС

До десетина дни може да се очаква решение за съдбата на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали. Вече има трима потенциални инвеститори, които са проявили интерес да поемат управлението на завода, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Преговорите с тях и с банките обаче вървят бавно, защото наскоро те разбрали, че най-големият кредитор на металургичния комбинат всъщност е самият Валентин Захариев чрез свързани с него фирми. Според Симеон Дянков, има съмнения, че така Захариев е източвал собственото си предприятие:

Заеми е получавала уж ОЦК от тези свързани фирми, така че той е всъщност най-големия кредитор поне по сметки. От две седмици съм вкарал НАП във всичките му фирми и също и с физически проверки на г-н Захариев, на съпругата му и на синовете му, така че да сме сигурни къде са отивали част от парите. Правим проверка не само на Мадан, където почнахме и на ОЦК, а на всичките му близо 20 предприятия, не само на него, а и на свързани с него лица.

Министър Дянков отхвърли възможността за обявяване на ОЦК в несъстоятелност, защото това би довело единствено до изплащане на заплатите и до затваряне на комбината. Той обаче не изключи възможността международна компания да поеме мениджмънта на ОЦК:

За да стане този вариант кредиторите между тях си трябва да изберат такъв мениджър. Най-големият кредитор, обаче, на ОЦК е самият г-н Захариев през свързани фирми, така че просто ако идем до този вариант за няколко седмици може да реши временно проблема и заплати да се разплатят, но не решават дългосрочния проблем. Дългосрочното решение - нов инвеститор с нов инвестиционен план, който да се разбере предварително с кредиторите част от тези тежести на сегашните заеми да отпаднат, част от заемите да бъдат опростени. Това трябва да стане, иначе заводът, с тази голяма тежест - 350-60 милиона задължения, просто няма как да съществува дългосрочно.

По публикацията работи: Валентина Апостолова - кор. на БНР в Кърджали
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна