Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Правим първа копка за трети път, което е нормално след тройната коалиция

Снимка: БГНЕС

Над хиляда работни места ще бъдат открити след изграждането на новата производствена линия за клинкер и цимент в Девня. Това каза премиерът Бойко Борисов при първата копка на стратегическото за страната съоръжение, в което ще бъдат инвестирани 160 милиона евро. Тази копка се прави за трети път, което е нормално след управлението на тройната коалиция, посочи Борисов на церемонията, на която бяха и министрите на икономиката Делян Добрев и на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Премиерът посочи, че най-важното в резултат на проекта в "Девня цимент" е откриването на над 1000 работни места, където хората ще имат добри заплати.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев каза, че правителството работи по 9 конкретни проекта за инвестиции у нас и до края на май ще обяви още една подобна на тази в Девня. По повод предстоящото решение на кабинета за изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" Добрев заяви:

Утре Министерски съвет ще вземе решение по принцип, но ще ви кажем пътна карта за изграждането на VII блок допълнително. Държавата няма да поеме финансовия риск от тази инвестиция. Тази инвестиция ще бъде на базата на проектна компания.

Делян Добрев не уточни къде точно е находището на природен газ, споменато от премиера, но според него има много добри перспективи пред проучванията в Черно море. До 30 май се очаква да бъдат представени офертите от най-големите компании в света по повод проучванията за газ, а в средата на юли ще стане ясно и коя от тях ще изберем, уточни министър Добрев.

По-късно министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова съобщи, че до този момент има 40 жалби от концесионери на плажове по Черноморието заради щетите, нанесени от бурята. През май и юни на място щетите ще бъдат оценени и ще се вземе решение дали и на кои концесионери могат да бъдат намалени концесионните такси.

Юни, когато направим преоценка, всички тези концесионни договори, които съдържат клауза за съответно намаляване на концесионна такса, ако се види, че наистина имаме сериозно намаляване на концесионната територия, ще могат да бъдат удовлетворени там. Не е късно, тъй като то ще бъде изчислено и нещата ще се приспаднат. Това не е проблем. Въпросът е да го направим в правилния момент.

Премиерът Бойко Борисов връчи български енциклопедии и фланелки на над 160 деца от Сърбия, Македония и Западните Родопи, които са във Варна по покана на Фондация "Българска памет" на Милен Врабевски.

По публикацията работи: Даниела Стойнова - кор. на БНР във Варна
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна