Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишава се събираемостта на дълговете

Снимка: Архив
Процентът на събраните дългове през последните месеци постепенно се доближава до този от преди началото на кризата. Това съобщиха от Асоциацията на колекторските агенции в България.

С 22 пункта се е повишила събираемостта на дълговете от 2010 година насам. Индексът изразява тенденциите във възможността за плащане на задълженията на домакинствата на месечна база. Той обхваща средно 250 000 задължения всеки месец към банки, мобилни оператори и комунални дружества, поясни председателят на асоциацията Райна Миткова. Сред причините за забавяне на плащанията към април тази година са закъснения с изплащане на работната заплата - при 42% от случаите, безработицата - при 17%, непознаване на задълженията по договора или недобро планиране на семейните разходи. 41% от задълженията са под 100 лева. По данни на асоциацията, ако преди кризата длъжници са били обикновено млади хора между 20 и 25 години, то сега са хора в средна възраст - посочи Райна Миткова.

Мъж между 40 до 50 години, обикновено живее в някой от големите градове, с един добър образователен и социален статус, обикновено е среден мениджър или собственик на бизнес, който за съжаление е пострадал от годините на кризата, но тези хора продължават да искат да имат стандарта си на живот, който е бил в добрите години, а за съжаление доходите им не го позволяват.

Продължава тенденцията на забавяне на плащания при междуфирмената задлъжнялост. Основните причини са забавяне на разплащанията от страна на държавата и общините към бизнеса, нарастващите цени на основните продукти, необходими за производството, както и лошото планиране.
По публикацията работи: Мила Младенова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна