Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запис на разговор между активисти на БСП в Сливен предизвика скандал

Мартин Славов /в средата/ е един от участниците в скандалния запис
Снимка: БГНЕС

Запис на скандален разговор между активисти на БСП от Сливен разкрива механизма на издигане на кандидати, купуване на гласове и фалшифициране на резултати срещу много пари. Разговорът се води преди последните местни избори през миналата година, а днес беше направен обществено достояние чрез вестник "Преса". Замесени са също и висши политици от БСП, бивши министри от тройната коалиция, бившият кмет Йордан Лечков и фигури от подземния свят.

В публикуваните части от записания разговор участват неуспелият през 2007 година кандидат за кмет, а сега общински съветник Мартин Славов, който от седем години е начело на общинската организация на БСП в Сливен, както и бизнесменът и общински съветник Галин Кънчев. Записът е направен в заведение. Качен е в сливенски сайт.

Двамата водят преговори как Мартин Славов да се откаже от кметските избори през есента на 2011 година, за да може Галин Кънчев да се яви като кандидат на БСП, на която партия по онова време той не е член. Славов иска сто хиляди лева, за да не кандидатства отново.

В разговора се споменава името на криминално проявения Йосиф Йосифов-Йоско, който казал, че никога няма да тръгне срещу Йордан Лечков. Вмъква се и името на бившия регионален министър от правителството на тройната коалиция и бивш кмет на Сливен Асен Гагаузов, който твърдял, че дал един милион лева за предните избори. В записа става дума и как ще бъде убеден Алексей Петров, който бил "мъжкар", да пусне в близкия до него вестник "Галерия" "нещо срещу двама човека".

В крайна сметка Мартин Славов наистина не се кандидатира за кмет и отстъпи кандидатурата на Галин Кънчев, но той загуби при гласуването на общинската конференция. Тя избра за кандидат на БСП ген. Кольо Милев, който и сега е кмет на Сливен.

Част от автентичния запис чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Румяна Василева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна