Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделци: Ако валежите продължат, реколтата в Родопите няма да е добра

Снимка: БГНЕС

Продължаващите вече месец обилни валежи се отразяват зле на бобените и картофените насаждения в Родопите. Според земеделците, ако валежите продължат, тазгодишната реколта няма да бъде добра.

С всяка изминала година обработваемите площи с картофи и фасул в Смолянско прогресивно намаляват. Родопчани се отказват от земеделието заради липсата на търговци, които да изкупуват продукцията.

Обилните валежи през последния месец се отразяват лошо на насажденията с картофи и фасул, коментира Зоя Пеева, кметски наместник на смолянското село Буката. Заради валежите на места картофите и фасулът не са поникнали и земеделците най-вероятно ще трябва да ги пресаждат. Ако валежите продължат, тазгодишната реколта няма да бъде добра.

Студеното за сезона време и поройните дъждове в района на Долна баня и околните селища, където се отглеждат ягоди, затрудняват зреенето и брането на ароматния плод. Мокрото време благоприятства разпространението на различни болести и съсипва реколтата, от която хората очакват приходи.

По публикацията работи: Радостина Чернокова - кор. на БНР в Смолян
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна