Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Металурзите от ОЦК се стягат за гражданско неподчинение

Снимка: Валентина Апостолова - кор. на БНР в Кърджали

Металурзите от Кърджали ще преминат към гражданско неподчинение, ако до идната сряда няма яснота кой е новият мениджър на Оловно-цинковия комбинат. Работниците призоваха премиера Бойко Борисов да изпълни поетите ангажименти и до 20 юни да предложи изход от кризата в предприятието.

Металурзите ще блокират идния четвъртък основни пътища без да искат разрешение от местните власти. Това стане, ако догогава няма отговор кой поема дружеството.

Даваме последен кредит на доверие, каза в Кърджали президентът на КНСБ Пламен Димитров. По негова информация двама от потенциалните инвеститори - "Химимпорт" и руската компания "Уралмаш" са се оттеглили от преговорите с банките - кредитори. Така единственият кандидат остава полската "Силезия", която иска да наеме завода за три години. Тя обаче не давала гаранции за бъдещето на комбината.

Идната седмица на среща с премиера Борисов президентът на КНСБ ще връчи списъка с 84 металурзи, които искат да работят в Горубсо - Мадан и в пловдивския Комбинат за цветни метали, докато се реши конфликта в Кърджали.

Междувременно стана ясно, че е изчезнала подписката с над 10 000 имена в защита на металурзите, внесена в Народното събрание. Юристи на федерация "Металици" са потърсили документа в деловодството на парламента, но не са го открили. Според заместник-председателя на федерацията Рени Петрова те са проверявали защо подписката още не е обсъдена от депутатите.

По публикацията работи: Валя Апостолова - кор. на БНР в Кърджали
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна