Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама: Европейските лидери ще вземат всички необходими мерки за справяне с кризата

Барак Обама в Лос Кабос
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама е окуражен от плановете на европейските лидери за справяне с кризата в еврозоната. Това съобщи той в края на срещата на Г-20 в Мексико. В заключителна декларация от форума световните лидери обещаха да вземат "всички необходими мерки", за да защитят зоната с единна европейска валута и да работят със следващото гръцко правителство за реформи и стабилност. Те приветстваха и плановете на Испания да рекапитализира банките си.

Много съм доволен, че европейските лидери тук заявиха, че ще вземат всички необходими мерки да гарантират цялостта и стабилността на еврозоната, за да подобрят функционирането на финансовите пазари, каза президентът Барак Обама.

Френският президент Франсоа Оланд отново изрази увереност, че ще успее да въведе данък върху финансовите транзакции.

Надявам се, че благодарение на засиленото сътрудничество с определени страни ще наложим данък върху финансовите транзакции бързо, а когато казвам бързо, имам предвид 2013 година, обясни президентът Франсоа Оланд.

Междувременно испански министър заяви, че страната му няма нужда от спасителен план и е подкрепяна от своите европейски партньори. Това е казал пред парламента испанският министър по бюджета Кристобал Монторо, цитиран от Франс прес.

Испания не беше спасена, защото няма нужда да бъде спасявана. Испания има подкрепата на европейските си партньори и европейските институции, подчертал той.

Двудневната среща на Г-20 в Лос Кабос се провеждаше в момент, когато гръцките партии преговарят за сформирането на коалиция след повторните парламентарни избори, а Испания се бори с нарастващите лихви, при които може да взема заеми за икономиката си.

По публикацията работи: Световните агенции / Мария Петрова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна