Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делян Добрев: До края на юни ще изберем компанията, която ще проучва дълбоко Черно море

Снимка: БГНЕС

Очаква се в края на 2013 г. да бъде направен първият сондаж за наличие на природен газ в находището "Хан  Аспарух", съобщи министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Три са подадените оферти до момента – от американската "Ексон мобил", френската "Тотал" и шотландската "Мелроуз рисорсиз":

До края на юни ще оценим офертите и ще изберем компанията, която ще проучва дълбоко Черно море. Надеждите да открием значителни количества газ са много големи. Те се дължат на факта, че едни от най-големите лидери в света в този сектор участват в процедурата, от една страна, и от друга страна, че само на 15 км от северната граница на нашия блок, в румънска територия се откриха между 40 и 80 млрд. кубика газ, които биха задоволили, например, потреблението в България за 15-20-30 години.

Добрев обясни, че България няма противоречия с Румъния, които биха могли да попречат на проучването за природен газ в блока „Хан Аспарух“. Министърът поясни още, че двете страни имат отделни находища на природен газ и не става въпрос за общо находище. Възможно е цената на природния газ да падне наполовина в края на годината заради руската газова отстъпка, коментира още Делян Добрев:

Тази отстъпка е изчислена в пари и е 115 милиона долара. Дали ще получим от 1 юли, например, до края на годината, или ще получим от 1 септември до края на годината, тя ще бъде 115 милиона долара и тази сума на отстъпка ще бъде калкулирана то ДКЕВР при определянето на цената на газа, за който и да е от периодите.

Няма опасност България да не участва в Южен поток, каза още Добрев, който коментира и ситуацията в ОЦК-Кърджали. За момента най-сериозен инвеститорски  интерес към комбината е показала компанията „Силезия“: 

Трябва да се провери дали това задоволява кредиторите. Опцията е за година и половина. След година и половина да купят предприятието.

 

 

По публикацията работи: Андрей Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна