Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банка-кредитор на ОЦК-Кърджали иска работещ завод

Снимка: БГНЕС

Един от кредиторите на Оловно-цинковия комплекс в Кърджали - Първа инвестиционна банка, обяви, че твърдо иска работещ завод, ново ръководство и нов собственик, които ще довършат инвестициите и ще модернизират оборудването.

Само един работещ завод може да донесе работа и хляб на работещите хора, а ние да си върнем инвестициите, заяви изпълнителният директор на банката Васил Христов в интервю за БТА.

Ден, след като синдикатите обвиниха Първа инвестиционна банка, че осъжда комбината, като запорира оборудване, ръководството на финансовата институция се е срещнало с представители на профсъюзите. Двете страни са договорили, че всички служители на ОЦК "Кърджали", които са изтеглили кредити от банката, ще получат разсрочване на заемите си до намиране на работещо решение за комбината.

Разговор с кредитора е провел и министъра на икономиката Делян Добрев:

Това че не трябва да плащаш сега, не означава, че няма да си платиш цялата сметка в бъдещ период и там решение трябва да бъде намерено в най-кратките срокове, но държавата има много малко механизми, с които да участва в този процес. Тя не може да принуди определен купувач да купи завода.

Добрев заяви, че не бива да се допуска спиране на производствения процес в завода. Той каза, че полският консорциум "Силезия" има идея да вземе под наем Оловно-цинковия комплекс в Кърджали с опция за придобиване:

Съображенията им да не искат да го купят още в самото начало е, че те не знаят детайлно финансовото състояние на дружеството. То има 300 милиона задължения към банките. Много е възможно това да не е цялото задължение, а заводът да има задължения и към контрагенти, свързани лица с бившия собственик и тези задължения да не са 300, а да са 400 или още повече милиони.
По публикацията работиха: БНР, БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна