Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Няма промяна в позицията на Москва за конфликта в Сирия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че няма промяна в позицията на Москва за конфликта в Сирия. Той направи това изявление преди преговорите в руската столица със специалния пратеник на ООН Кофи Анан.

Лавров отново подчерта, че Москва е против резолюция на Съвета за сигурност за удължаване на наблюдателната мисия в Сирия, която включва допълнителни санкции. Той каза на пресконференция, че подобни заплахи съдържат "елементи на изнудване".

Призивите Русия да убеди президента Башар Асад да се оттегли са нереалистични, тъй като сирийският лидер няма да се откаже, заяви още Лавров:

Просто е нереалистично. Не става дума за пристрастия, симпатии или антипатии. Той няма да напусне властта - не защото ние го защитаваме, но защото много значителна част от сирийското население го подкрепя, подчерта Лавров.

Междувременно външното министерство на Мароко съобщи, че е поискало от сирийския посланик да напусне страната незабавно и го е обявило за персона нон грата. Засега няма коментар от страна на сирийското посолство. По-рано днес негов представител отхвърли спекулациите, че посланикът е дезертирал.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна