Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирак се съгласи да купи 24 бойни и учебни чешки самолети

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Ирак се съгласи да купи 24 бойни и учебни самолета от Чехия за около 1 млрд. долара в изпълнение на програмата на премиера Нури ал Малики за възстановяване на иракските ВВС и на контрола на уязвимото въздушно пространство на страната, съобщи Ройтерс. Покупката на чешките самолети "L-159" се договаря в момент, когато иракският премиер е подложен на натиск от страна на Вашингтон да попречи на Иран да превозва оръжия през иракското въздушно пространство, помагайки на съюзника си Башар Асад.

Ирак на практика няма свои ВВС от американската инвазия през 2003 г. и Багдад заявява, че няма да може да защитава въздушното си пространство до 2020 г., отбелязва Ройтерс. "Сключихме сделка за закупуването от Чехия на 24 бойни и учебни самолета "L-159". Четири от тях ще бъдат безплатни и ще ни бъдат предадени в срок от седем месеца", каза за Ройтерс по телефона от Прага съветникът по медийните въпроси на Малики Али ал Мусауи.

Говорителят на чешкото министерство на отбраната Ян Пейшек потвърди, че има предварително споразумение за около 1 млрд. долара.

По публикацията работи: БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна