Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха на второ четене данъка върху лихвите по депозитите

Снимка: архив

Данъкът от 10 процента върху лихвите по депозитите беше приет на второ четене от бюджетната комисия в парламента. Няма да се облагат безсрочните депозити, разплащателните сметки и детските влогове, решиха депутатите. Задължение за деклариране на внесения в хазната данък имат банките, а данъчни декларации ще подават само хората, които по принцип се отчитат писмено пред Националната агенция за приходите.

След приемането на промените в Закона за данък върху добавената стойност заместник-министърът на финансите Владислав Горанов обясни кои лихви ще се облагат с 10 процента данък:

Облагат се само срочните депозити. Спестовните влогове, примерно детските влогове или спестовните влогове, по които много често възрастните хора получават своите пенсии, категорично няма да се облага и такъв е текстът в закона.

Облагането на лихвите ще се случва при изплащането им без значение дали депозитът е открит през 2013 година, обясни Горанов:

Ако положите труд в 2012 и си получите заплатите в 2013, на вас ще ви бъде обложен доходът през 2013, но за труд през 2012. Принципът се запазва същият. Лихвите ще важат върху изплатения ви доход след първи януари 2013.

Банките ще превръщат към хазната удържания данък веднаж месечно:

12 платежни нареждания в рамките на една година не са разходът, който би провокирал търговската банка да търси по някакъв начин възмездяване на администрирането на този вид данък.

Според Павел Шопов от "Атака" не е мястото в Закона за ДДС да се уреждат въпроси, които засягат доходите на хората: Правно безумие бих го нарекъл.

Възраженията на независимия депутат Дарин Матов:

Има много други доходи, които също могат да бъдат обложени. Не трябваше точно тук да се пипа. Фискалният ефект, който се очаква между 120 и 140 милиона, дано не съм лош пророк, но ще бъде не повече от 20 милиона.

Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов коментира кратко притесненията на опозицията, че данъкът върху лихвите ще засегне основно хората с малки спестявания и пенсионерите:

На оня свят пари няма.

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна