Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гюнтер Йотингер нарече "Южен поток" много интересен проект

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия не разполага официално с важна информация за "Южен поток", заяви в Брюксел комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Той припомни, че когато достигне територията на Евросъюза проектът ще трябва да бъде съобразен с европейските изисквания.

Гюнтер Йотингер нарече "Южен поток" много интересен проект, към който Еврокомисията е готова да се отнесе конструктивно.

Все още обаче нямаме информация за важни неща - като откъде ще минават трасетата и какви капацитети ще се развият, допълни комисарят по енергетиката и още: Не знаем дали газопроводът ще продължи до Гърция, до Сърбия или до Италия.

Другото, което Европейската комисия не знае е дали за "Южен поток" от Брюксел ще бъде искано изключение от така наречения трети енергиен пакет. Той въвежда задължение собствениците на подобна инфраструктура да гарантират достъп до нея и за алтернативни доставчици. Руската страна многократно се обяви против подобно изискване. Днес Гюнтер Йотингер каза още, че ако бъде поискано такова изключение, комисията е готова да влезе в преговори и ще бъде строга, но справедлива.

По думите му засега е рано да се говори за очакваното въздействие върху околната среда и за спазване или не на правилата на общия пазар. Защото "Южен поток" ще трябва да бъде съобразен с европейските изисквания при навлизането си на територията на Евросъюза.

Запитан вижда ли проблем между обвързването на подписаното днес у нас споразумение за "Южен поток" с бъдещата отстъпка в цената на газа за България, комисарят по енергетиката заяви, че това е въпрос за партньорите по договора.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна