Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Милер и Делян Добрев за подписаните днес договори

Снимка: БГНЕС
Председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер видя в едновременното подписване днес "случайно съвпадение", но все пак откри и закономерност между споразумението за газопровода и новите цени на руския газ за България. Според Милер България го получава на "преференциални" цени:

Цената на доставките на газ за България от януари 2013 година - това е най-ниската цена за страни от тази категория, като България.

Новият ни договор с "Газпром" е за срок от 10 години, съобщи енергийният министър Делян Добрев и уточни:

На шестата година имаме право да намалим количествата с колкото решим, за да включим целия местен добив, който ще имаме дотогава, но и да вземем само разликата по този договор. На шестата година имаме право да договорим различна цена, още по-благоприятна. По отношение на цената, тя е търговска тайна, няма да я кажа.

Алексей Милер даде 100 % гаранция, че повече няма да има прекъсване на газа за българските потребители

Най-важното е, че сега България ще получава руски газ пряко, като се избягват териториите на съседните страни и по никакъв начин България не може да се окаже в ситуация, при която няма да бъдат доставени някакви количества газ на българските консуматори. Газ ще постъпва в договорените количества при 100 % гаранция. С вас построихме една обща газова граница между Русия и България. Днес с вас станахме истински съседи.

Алексей Милер предложи руската компания да построи 2 парогазови електроцентрали в България, за които вече били набелязани площадки у нас.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени