Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 4 млн. лв. е спестил Фондът за лечение на деца чрез мерки за оптимизиране на разходите

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Над 4 млн. лв. е спестил Фондът за лечение на деца благодарение на мерки за оптимизиране на разходите. Това съобщи за "Хоризонт" директорът на Фонда Павел Александров. Изчисленията показват още, че ако лимитът от 180 хил. лв. на дете беше продължил да действа, разходите на Фонда биха намалели с не повече от 800 хиляди лева за тази година за сметка на 6 деца. Предстои сключване на споразумения с още няколко европейски болници и така лечението ще стане по-евтино, съобщи още Александров.

Сключихме споразумения с доста клиники в Европа, с които да работим по така наречения европейски формуляр S2, Е112, с което ние отиваме да лекуваме нашите деца като членове на Европейския съюз, а не като частни пациенти, както беше преди. На базата на това ние имаме спестени около 2 млн. евро. Предстои сключване на споразумение другата седмица - в Париж ще сключим такова споразумение с болница "Гюстав роси", болница "Некер" и с някои болници в Германия, така че дори да са повече децата за лечение, мисля, че ние ще се справим и няма да има дете, на което да не можем да помогнем да замине в чужбина.

628 деца са одобрени за финансово подпомагане на лечението им от Център "Фонд за лечение на деца" към днешна дата. Общата стойност на разходите за лечението им е около 10 млн. лв. Очаква се до края на годината броят на одобрените деца да надхвърли 700, което е почти двойно спрямо 2011 г.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна