Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прогнозират липса на финансисти и специалисти за работа с клиенти

Снимка: БГНЕС

В следващите 10 години българският трудов пазар може да изпита глад за финансисти и специалисти за работа с клиенти. Това прогнозира директорът на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова при откриването на кариерен форум в Университета за национално и световно стопанство.

На форума студентите задават въпросите си на 25 компании от областите финанси, застраховане, маркетинг и обслужване на клиенти. Уменията, които работодателите най-много ценят сред икономистите, открои Светлозар Петров, управител на един от големите сайтове за търсене и предлагане на работа.

Умението за съсредоточаване, краткосрочна и дългосрочна памет, познанията на езици, контактността, умението за работа в екип, познанията по основните предмети, по специалността си.

Оценките на работодателите за специалистите, които завършват Университета за национално и световно стопанство, обобщава ректорът Стати Статев:

Завършилите УНСС остават без работа повече от четири месеца. Над 97 процента от нашите випускници започват работа след дипломирането си.

За студентите е много важно да им помогнем с контакти, обясни директорът на Междууниверситетския център за развитие на кариерата в УНСС доц. Йордан Близнаков.

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна