Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 8-и декември ще знаем дали ще има коледни добавки към пенсиите

Снимка: БГНЕС

След 8-и декември ще стане ясно дали ще има коледни добавки към пенсиите, заяви в кулоарите на парламента вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Данните от бюджетния дефицит за ноември ще са определящи за това дали ще има коледни добавки, обясни той. 74 милиона лева е бюджетният дефицит за октомври. Според Дянков това не е притеснително, тъй като в бюджета до края на годината е заложен дефицит 1,2 милиарда лева, а досега страната ни се справя по-добре от прогнозите.

Голямото неизвестно не е националният бюджет, който в момента е на излишък от около половин милиард лева, а европейските плащания, от които ни се дължи близо 800 милиона. В момента, в който дойдат за ноември предварителните данни, защото окончателните идват около 20-и, ще кажем, в интерес на всички, да се знае, дали това ще стане, или няма да стане. Аз не съм популист, аз не искам да давам пари, които нямам, ако за ноември бюджетът е на дефицит, такива пари няма да има.

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков коментира исканата му от Синята коалиция оставка заради ситуацията със Здравната каса:

Определени депутати защитават техни частни корпоративни интереси. Същите тези депутати от самото начало на мандата защитават интересите на определени големи и чуждестранни фармацевтични фирми и постоянно се опитват по някакъв начин тези големи чуждестранни фармацевтични фирми да имат още повече пари, да взимат от българските граждани, така че го приемам като поредния опит за натиск върху нас и чужди фирми от България да получават пари.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна