Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова такса ще повиши цените в туризма, предупредиха от БАТА

Снимка: www.uralpolit.ru

От туристическия бизнес обявиха, че новата цена за достъп до електроразпределителната мрежа, въведена от държавния регулатор, ще наложи повишение на цените на туристическате услуга. В отворено писмо до министъра на икономиката Делян Добрев, представители на туристическата индустрия заявяват, че новата тарифа е дискриминационна, незаконосъобразна и противоречаща на пазарната логика. Според бранша, новата такса се прилага избирателно, само за някои електроразпределителни дружества.

Заради нововъведената такса, от първи юли, за всеки селскостопански субект, цената на електроенергията е увеличена три пъти и половина, посочи Недялка Сандалска, заместник-председател на Българската асоциация на туристическите агенции. По думите й, таксата не зависи от това дали се ползва ток или не. Засегнати от това са всички зимни курорти, Слънчев бряг и цялото южно Черноморие, както и основните СПА курорти у нас. В момента цената на туристическата услуга е почти изравнена със себестойността си, каза Недялка Сандалска.


Ние правим максимални усилия да отговорим на тежката икономическа обстановка в България, да отговорим на нуждата на българина да отиде на почивка, за да задържаме тези цени, но това вече идва свръх усилията ни.

Искаме да плащаме това, което сме употребявали, заявиха представителите на туристическия бранш и предупредиха, че за последен сезон цените могат да останат непроменени.

По публикацията работи: Мила Младенова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна