Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската комисия представи нови регулации за тютюневите изделия

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия представи нова директива за тютюневите изделия. На три четвърти от всяка кутия цигари трябва да бъдат отпечатани предупредителни надписи и снимки за вредата от тютюнопушенето.

Данните за катрана, никотина и въглеродния оксид, за които се смята, че са подвеждащи, трябва да бъдат заменени с текст, че тютюневият дим съдържа над 70 вещества, причиняващи рак.

Производителите вече няма да могат да поставят надписи, определящи цигарите като "леки", "меки" или с "ниско съдържание на катран", както и да използват добавки, които придават характерен привлекателен вкус на шоколад, ванилия или ментол, съобщи новият комисар по здравеопазването Тонио Борг.

Тютюнът трябва да има вид и вкус на тютюн - за да попречим на младите хора да започнат да пушат. Никой не започва да пуши на 50 или 60 години - всички данни показват, че 94 на сто от хората са запалили цигара преди 25-годишна възраст, заяви Тонио Борг.

Той остави в сила и забраната за специфичния тютюн за дъвчене. Заради него предшественикът му Джон Дали се оказа в центъра на лобистки скандал и бе принуден да подаде оставка.

Забрана за използването на ориенталски тютюни, от каквато се опасяваше България, не е предвидена в директивата. Очаква се, ако бъде своевременно приета от Европарламента и Съвета, тя да влезе в сила след 3 или 4 години.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна