Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тимъти Гайтнър: САЩ достигат тавана на държавния си дълг на 31-ви декември

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Съединените щати ще достигнат тавана на държавния си дълг на 31-ви декември, предупреди американският министър на финансите Тимъти Гайтнър в писмо до Конгреса. Американският президент прекъсна коледната си ваканция заради планирано свикване на Сената.

Председателят на Камарата Джон Боунър заяви, че ще даде на членовете на Конгреса 48 часа предизвестие за предстоящия вот. Това означава, че, може би, в събота ще бъде разгледан новият законопроект - само два дни преди крайния срок.
Ще се стигне ли до споразумение между демократите и републиканците да бъдат повишени данъците на хората с годишен доход над 250 000 долара или ще се наложи повишение и за тези, които са с по-ниски доходи? Ако това стане, средната класа отново ще поеме най-голямата тежест в Съединените щати, а ще се стигне и до по-високи съкращения на бюджета. Джон Боунър и неговите съмишленици твърдят, че Конгресът се е произнесъл по два законопроекта, с които, според тях, ще бъде преодоляна фискалната пропаст, но ако тези законопроекти не бъдат одобрени от Сената и подписани от президента в сегашната си форма, ще трябва да бъдат върнати отново в Конкреса. Така Боунър се опитва да прехвърли отговорността върху Сената и президента, а от Белия дом се опитват да прехвърлят топката към противника и заявяват неофициално, че проблемите на американската икономика не идват от външни фактори, а от глупостта на Конгреса.

Миналата седмица, така нареченият план "Би", според който би трябвало от 1-ви януари да се повишат данъците само на тези, които са с годишен доход над 1 милион, не получи достатъчно подкрепа и не беше гласуван. Дали ще се стигне до споразумение сега и какво ще бъде то? Отговор вероятно ще имаме съвсем скоро. Началото на 2013-а е наблизо.
По публикацията работи: Елена Цанева - кор. на БНР в Чикаго

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна