Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рейтингови агенции подканват Конгреса на САЩ да се съсредоточи върху дефицита

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Двете най-големи рейтингови агенции в Съединените щати - "Мудис" и "Стандарт енд Пуърс" подканиха Конгреса да продължи отвъд границите на постигнатото споразумение за избягване на т. нар. "фискална скала" и да предложи план за намаляване на дефицита във федералния бюджет.

"Мудис" разпространи изявление, в което се казва, че през следващите месеци Конгресът трябва да предприеме допълнителни мерки за намаляване на дефицита във федералния бюджет. През последните четири години той надхвърля сумата от 1 трилион долара на годишна основа. Ако тази цел не бъде постигната, рейтингът на американските държавни ценни книжа, който в момента е три пъти "А", ще бъде застрашен от понижаване.

В отделно изявление "Стандард енд Пуърс" предупреждава, че споразумението не постига задължителната цел "правителствените финанси да бъдат поставени на по-устойчива основа". Управлението и политиката на Вашингтон са станали по-нестабилни, по-малко ефективни и по-малко прогнозируеми, се казва в съобщението на агенцията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна