Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цонева: Ако сме в нормална ситуация преди референдум, сега трябва да ври и да кипи

Снимка: БГНЕС

Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда е на мнение, че за последствията от гласуването на референдума се говори много малко.

Отговорното отношение и на институциите, и на иницитивните комитети е да дават ясна информация. Кампаниията, освен че е вяла, отсъства изобщо. До вчера представителите на 76 депутати от ГЕРБ правиха кампания в посока, че ще подкрепят отговор "да". Вчера премиерът излезе с друго послание - "три пъти - не". След като една трета от кампанията е изтекла, промяната на позицията води до объркване сред тези, които са слушали посланията досега.

Институциите трябва да бъдат в поведение на неутралност по отношение на кампанията около референдума. Тази неутралност е част от гарантирането на здрава среда, в която гражданите се информират, обясни Цонева.

Ако се намирахме в една нормална ситуация преди референдум, сега трябваше да ври и да кипи. В много хора има опасения, че този инструмент на пряката демокрация ще бъде използван за мобилизиране на политическите ресурси и ядрата на политическите партии

В звуковите файлове можете да чуете мнението на гражданите дали са добре информирани за предстоящия референдум, както и интервю с Антоанета Цонева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна