Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайният срок за внасяне на оферта за ВМЗ-Сопот беше удължен до понеделник

Снимка: Анастасия Бакалска

Удължава се срокът, в който фирмата “ЕМКО” ЕООД трябва да подаде обвързващата си оферта в конкурса за приватизацията на 100 % от “ВМЗ” Сопот, съобщиха от Агенцията за приватизация. Той изтече днес, но е взето решение да бъде удължен до 15 часа на 14 януари - понеделник. От "ЕМКО" категорично отказаха да отговарят на журналистически въпроси и заявиха че няма да дават изявления за медиите.

Предложението на потенциалния инвеститор ще бъде представено на 15-и януари в икономическото министерство. След тази дата, в срок от 3 дни, министър Делян Добрев ще я внесе за обсъждане в Министерски съвет и до 23-ти януари ще има решение за продажбата на завода.

В зависимост от това работниците от оръжейното предприятие, които стачкуват заради неизплатени заплати, ще решат какви да бъдат по-нататъшните им действия.

Стотици работници на оръжейния завод и днес се стекоха пред административната сграда на предприятието от рано сутринта.

Междувременно, във Вазовските машиностроителни заводи, където и днес стотици работници стачкуват пред административната сграда, се проведе среща на кандидат - купувача на ВМЗ със синдикалните лидери в предприятието, предаде кореспондентът на БНР Кремена Данева. Кандидат-купувачът е настоял срещата да се проведе преди внасянето на опознавателната оферта. Иванка Иванова от КНСБ разказа за разговорите:

Основното е, че стратегията ще се спазва стриктно и всичко, записано като ангажименти и задължения, трябва да фигурира в приватизационния договор, който евентуално ще подпише кандидат-купувачът. Казвам евентуално, защото, все пак, нещо, което не е факт, подлежи на съмнение. В него ясно са разписани социалните клаузи. Кандидат-купувачът се опита да каже, че е необходимо редуциране на персонала с цел оздравяване на дружеството, но, тъй като това е една първа среща, такъв ангажимент не сме поели като синдикат, тъй като той трябва да ни убеди във всяка една негова казана дума.

Иванова допълни, че по време на срещата не са били конкретизирани в цифри намеренията за бъдещи съкращения, но според протестиращите ставало въпрос за редуциране на състава до 1 200 души. В момента работниците в оръжейното предприятие са над 3 000. И от двата синдиката заявиха, че едва след като внасянето на опознавателната оферта на "Емко" е факт, стачният комитет ще се събере, за да обсъди по-нататъшните действия на стачкуващите.

От КНСБ категорично отхвърлят предложението и припомнят, че има приета от Народното събрание стратегия за раздържавяването, където са разписани социалните клаузи, които не подлежат на предоговаряне

В началото на седмицата работниците подновиха ефективната си стачка и въпреки начертания ясен план от държавата за ускорена приватизация до края на месеца, заявиха, че няма да прекратят протеста, докато не станат свидетели на внасянето на опознавателната оферта. По думите им, от намеренията на евентуалния бъдещ собственик за погасяване на дължимите заплати и осигуряването на работа за предприятието ще зависи и по-нататъшното им поведение.

На среща на 7-и януари в столицата представителите на синдикатите получиха уверения от министрите Делян Добрев и Тотю Младенов, че най-вероятно до края на месеца ще се реши приватизацията на оръжейния завод и новият собственик ще плати забавените заплати.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна