Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат икономическия анализ на моментното състояние на ВМЗ-Сопот

Снимка: БГНЕС

Ръководството на ВМЗ-Сопот изготви икономически анализ за моментното състояние на предприятието - този ангажимент беше поет вчера на срещата с министъра на иконимиката Делян Добрев. Анализът, който се очаква да залегне в оздравителния план за оръжейния завод, се обсъжда заедно със синдикатите.

След като протестиращите работници прекараха целия ден в очакване на резултатите от преговорите, в 17 часа те напуснаха предприятието, без да чуят дали има договорка между синдикати и ръководство за оздравителната програма. 

Колко и какви съкращения ще има и какво още ще включва оздравителният план за предприятието, ще разберем по-късно тази вечер. Преговорите са трудни, само този беше коментарът на лидера на КТ "Подкрепа" в завода Димитър Атанасов, който каза, че не изключва възможността те да продължат и утре.

По-рано днес Атанасов заяви, че този вариант, който в момента се обсъжда, бил най-приемлив. Той ще позволи да се прецизират различните ангажименти на цеховете спрямо наличните договори. Така евентуално и с преструктуриране на производства би могло да се стигне до максимално възможно запазване на работни места. Според Атанасов това е и пътят да се обсъди стопиране на процеса по обявяване в несъстоятелност.

Аз поне го разбирам като работа, планови договори и по този начин да се оздрави предприятието, за да можем ние да изработваме и съответно да има финанси. Тука няма с какво да се занимаваме и нямаме никакъв поминък и хората трябва да бягат в големия град, обяснява една от протестиращите служителки. 

Борсата не е решение, тя е някакво временно закачане за ситуацията и после, пита друга.  

Това е трагично. Кажете ми къде от Калофер до Клисура има проспериращо предприятие, което да поеме тия хора? И утре ще ми изключат тока, водата, храна преди всичко. Пуснаха някакви помощи. Не може така, това е български народ, това е национална катастрофа, заявява работник.  

Един по-голям договор за предприятието, зад който да застане държавата - това е другият вариант, чрез който хората виждат изход от кризата. До края на седмицата или най-късно в понеделник те очакват да получат и обещаните им един аванс и една заплата.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна