Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва изплащането на заплатите и авансите на работниците във ВМЗ - Сопот

Снимка: Анастасия Бакалска

Още днес започва изплащането на заплатите и авансите на работниците във ВМЗ- Сопот. За това са отделени 4 милиона лева, съобщиха на извънредна пресконференция премиерът Бойко Борисов и синдикалните лидери Константин Тренчев и Пламен Димитров.

Премиерът Борисов изтъкна, че още днес всички дължими аванси и заплати на оръжейниците ще бъдат платени. НАП отблокира сметките на предприятието, за да стане това. Премиерът поиска отстраняването на изпълнителния директор на ВМЗ Иван Стоенчев заради твърдението на синдикатите, че 6-те милиона, отделени за заплати, са отишли за суровини, купени на завишени цени. Лично директорът на НАП Красимир Стефанов ще ръководи спешното изплащане на парите. Сметките на предприятието са отблокирани и банките са предупредени за преводите на заплатите, каза премиерът:

Работниците във ВМЗ ще могат през половин час да си вземат всички заплати, включително и тази от понеделник, които трябва да получат. Всичко, което имат към момента да получават, в рамките на днешния ден ще бъде изчистено. Дойдоха пари по договор, който се изпълни. Международен контрагент е, така че не е от бюджета давано. Още веднаж се извинявам за неудобството на тези хора, но най-малко вина имам аз и колегите за това, което се случи в този завод и сме положили огромни усилия. Аз не одобрявам този директор, защото не е моя работа, в това предприятие, вече един месец, всеки ден да се занимавам с него и да мога днеска да кажа, че сме направили всичко възможно хората да си получат заплатите - 3 100 човека. При положение, че 6 милиона миналата година сме дали и сме му казали: „Това ще ги пазиш за заплати” и, ако е вярно това, което ми казват, а аз нямам основание да се съмнявам в синдикатите, прокурорите трябва да повдигнат обвинения на бивши и, ако са купували на такива цени, и сегашния директор.

Ще има сигнал в прокуратурата за далавери в предприятието, правени през годините, потвърди лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев:

Говорил съм вече с главния прокурор. Човекът каза: „подгответе материалите и ги предоставете, за да ги анализираме и да предприемем действия, ако подобно нещо се налага”. За мен категорично се налага такова нещо, защото, ако си спомняте, навремето даже имаше фотоизложба, където бяхме заснели цеховете, в които буквално бяха изтръгнати и струговете и декорът беше подходящ за снимане на „Терминатор 4” след ядрената война.

Стачката във ВМЗ-Сопот ще се преустанови. Такива указания са дадени от синдикалните централи в София към тези в предприятието, обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров:

Това със сигурност дава основание, разговарях междувременно с колегите в стачните комитети да започне незабавна процедура за преустановяване на ефективни стачни действия и запазване на стачната готовност, което ще даде възможност ВМЗ-Сопот да започне нормална работа и, естествено, още от началото на следващата седмица имаме вече поканата на министър-председателя за нова среща при него тук още в началото на следващата седмица да седнем и конкретно да работим на най-високо ниво за бъдещето на ВМЗ-Сопот. Вина и отговорност за тези 150-160 милиона кой носи? В края на краищата, трябва да стане ясно, че не са паднали от Марс тези задължения! Кой е управлявал предприятието и кой оттук нататък трябва да бъде посочен с пръст, с документи, с доказателства и факти, с които и двата синдиката разполагат.

За съкращения във ВМЗ не е говорено. Предвид снетото доверие от директора Стоенчев преговорите по оздравителния план ще се подновят във вторник.

Лидерът на КНСБ в оръжейния завод Иванка Иванова заяви пред кореспондента на БНР Кремена Данева, че работниците са посрещнали с радост новината. Днес ще бъде взето решение за прекратяване на стачните действия, допълни Иванова:

Вече има колеги, които вече са получили SMS-и за преведени суми по техните сметки. В три часа имаме среща с ръководството за подписване на стачно споразумение. Във вторник, мисля че беше в 10.30, на ниво Министерство, ще продължат преговорите за бъдещето и съдбата на ВМЗ.

Синдикалните лидери са категорични, че ще защитават позицията си за съкращаване на не повече от 500 души. 

С удовлетворение и скандирание "победа" протестиращите работници от ВМЗ Сопот посрещнаха новината за изплащането на дължимите им възнаграждения. До 17 часа повечето от тях получиха по 3 заплати и 3 аванса, след което стачният комитет обяви и край на протестите. Министърът на икономиката Делян Добрев пристигна в предприятието за среща с лидерите на двата синдиката, предаде Кремена Данева.  Добрев каза: 

Не идвам да уволня Иван Стоенчев! Уволнението му е най-лесната работа, смяната на един директор. Това обаче няма да реши от само себе си проблемите във ВМЗ. Идвам за да говоря със синдикатите, защото знаете, че водим преговори. Предприятието има много малко поръчки, така че трябва да се съкратят всички разходи. Различни варианти има за съкращаването на тези разходи. Не сме се отказали от това, че, според нас, трябва да се пренасочат хора към други работни места, но нямаме решение на този етап. Аз се надявам да имаме такова решение до края на следващата седмица. Нашите анализи показват, че минимум 900 души трябва да бъдат пренасочени към подобни на тези работни места, защото има такива в целия регион. Има и други алтернативи, например 4-часов работен ден.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна