Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисер Троянов: Бюлетината за референдума има защита и не може да се фалшифицира

Снимка: БГНЕС

Венцислав Христов - началник-отдел "Електронна обработка на информацията" в ГРАО, каза в "Преди всички", че избирателните списъци се изготвят въз основа на Националния регистър за населението и в него фигурират всички български граждани. Сега в избирателните списъци има 6 милиона 949 хиляди 120 човека. Във връзка със съмненията, че в списъците се включват "мъртви души" - Христов обясни, че разликата идва от данните на преброяването и данниите на регистрацията. За преброяването важи условието, че се броят само гражданите, които в момента пребивават в страната, в Изборния кодекс е казано, че в избирателния списък трябва да бъдат включени всички български граждани, които имат избирателни права.

За националния референдум са подадени заявления на 1773-ма души, които са заявили желание да гласуват в чужбина. Разликата от списъците за последните президентски избори и сегашните идва от това, че гражданите, които са извън страната, не са заявили, че ще гласуват там, затова са включени в избирателните списъци в страната.

Социологът Живко Георгиев уточни, че с наближаването на референдума диапазонът на мненията си остава широк. Ще се учудя, ако излязат повече от 35 процента. Референдумът не се подготвяше нормално. Разяснителната кампания беше по-скоро информационен шум. Този референдум ще покаже дали ГЕРБ е на вълната на народното доверие, или това е началото на края.

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов уточни, че условие за валидността на рефередума и неговата задължителна сила, като форма на пряка демокрация от страна на гражданите, е упражняването на правото на глас на толкова български граждани, колкото са се явили и са гласували на последните парламентарни избори.

Ще припомня, че на изборите през 2009-а година участие взеха 4 милиона 345 хиляди 450 български граждани. Едното от условията е толкова да са се явили и на предстоящия референдум. Второто условие е повече от половината гласоподаватели на 27-и януари е да са отговорили с отговор "Да". При изпълнението на тези две условия референдумът ще е абсолютно задължителен за всички държавни институции. Бюлетината не може да се фалшифицира, тя има защита.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна