Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частни фирми предлагат работни места на служителите във ВМЗ-Сопот

Снимка: БГНЕС

Частни фирми от Карлово, Сопот и Пловдив са предложили до момента 370 работни места, от които да се възползват при бъдещи съкращения работещите във ВМЗ-Сопот. Днес с предложенията са били запознати ръководството на оръжейния завод и синдикатите. Следващата седмица в предприятието ще бъдат организирани мобилни приемни за консултации. Това съобщи директорът на Регионалната служба по заетостта Мария Георгиева.

Предложените 370 работни места са съобразени с квалификацията на хората, работещи във ВМЗ. Над 129 са позициите в сектор машиностроене и металообработка. Предлагат се също места за електротехници, шофьори, автомонтьори, инженери, химици, но също и за готвачи, камериерки, шивачки и озеленители, защото в предприятието има и хора с подобна квалификация, каза Мария Георгиева. Според нея от една страна фирмите са проявили интерес, защото работещите във ВМЗ са хора с утвърдени трудови навици, а от друга те ще получат добри финансови стимули.

Мария Георгиева уточни, че със заявки за работни места са се обадили дори от фирми от Стара Загора, Ловеч и Радомир, които са със сходно на ВМЗ производство.

От следващата седмица трите постоянни приемни в Сопот и Карлово ще работят с удължено работно време. За консултации с работниците по цеховете ще се организират допълнително мобилни приемни. Предвижда се след 15-и февруари на територията на оръжейния завод да се разкрие и трудова борса, на която ще могат да се срещнат работници и работодатели.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна