Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само захарта поевтинява, отчитат от Софийската стокова борса

Васил Симов
Снимка: БГНЕС


Цената на пшеницата у нас през януари е скочила с над 50 процента спрямо януари миналата година, а килограм пакетирано брашно е поскъпнало с 14 на сто, става ясно от данните на Софийската стокова борса. Повечето стоки на борсата поскъпват, само захарта поевтинява - с 5 % на годишна база. При пшеницата пазарът е нестабилен както в САЩ, така и в Европа, коментира Антонина Белопитова от борсата. 13-те най-големи банки, търговци на пазара на пшеница, за 2013-а година очакват:

При нормално развитие на реколтите и нормални агрометеорологични условия пшеницата да падне като цена с около 13 процента, царевицата - с 22 процента и соята със 17 процента.

Главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса Васил Симов уточни, че прогнозите са условни:

Производителите винаги искат цената да се качва и това движи производството напред. Понижаването на цената е полезно единствено за някои псевдополитици, които могат да предвидят поевтиняване на храната.

От Софийската стокова борса отчитат тенденция за трайно поевтиняване при захарта. У нас един пакет от килограм рафинирана захар струва средно 1,69-1,70 лева, което е с пет на сто по-малко от началото на миналата година. При слънчогледа от Стоковата борса очакват най-ниското равнище на реколта от пет години насам. Рафинирано в бутилки по литър, на едро и без ДДС, слънчогледовото олио струва средно 2,29 лева, което е с 15 процента по-скъпо от януари 2012-а година.

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна