Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във ВМЗ ще бъдат съкратени нискоквалифицирани работници

Снимка: БГНЕС

Предимно нискоквалифицирани работници ще бъдат съкратени от ВМЗ-Сопот, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Критериите за подбор на хората са готови и вероятно освобождаването ще започне в началото на месец март.

Има около 360, ако не се лъжа, работни места, които Тотю Младенов договори с местния бизнес, реални работни места, не по програмни мерки. Отделно около 500 в двете бюра, договорени в Сопот и в Карлово. Да го кажем освобождаване срещу работно място.

КНСБ продължава да настоява да се преструктурира Военно-промишленият комплекс, за да може да се осигури бъдеще не само за ВМЗ-Сопот, но и за останалите предприятия от сектора. Предадени са конкретни предложения по този въпрос на премиера Бойко Борисов:

Или агенция "Отбранителна промишленост", която да интегрира в себе си всички държавни структури - "Кинтекс", ВМЗ, както и междуведомственият съвет, който дава разрешения за съответните сделки, призводството и износ на оръжия. И тази агенция в рамките на Министерския съвет - като държавна агенция, в публично-частно партньорство с частния бизнес в този сектор, да организира и преструктурира външното си позициониране на външните пазари, разбирайте големи поръчки, големи договори, интегриране и коопериране между всички тях, или финансово-промишлен холдинг с търговска банка.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна