Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Местан: Обвиненията на Борисов към Доган са сценарий за етнически конфликт

Снимка: БГНЕС

Лютви Местан даде специално изявление в кулоарите на парламента по повод думите на Борисов, че Доган е поръчал атентат срещу него.

ДПС е партия, която издига в култ гражданския мир в страната. Това е партията, която в началото на прехода трансформира болката от Възродителния процес във воля за обща държавност и осигури на Република България статута на единствена държава, която осъществи безкръвен преход от тоталитаризъм към демокрация.

Местан каза още, че в началото на демократичните промени е имало опити на анализатори отвъд Океана етническият конфликт да се случи точно в България заради тежкото наследство.

Протестирам срещу опита да се злепостави Ахмед Доган - архитектът на българския етнически модел - и партията да бъде въвлечена в сценарий на все още управляващата партия. Това е активно мероприятие. Ако обвиненията бяха истина, щяха да се предприемат действия. Свидетели сме на сценарий за въвличане на България в етнически конфликт. Това не е демокрация, а посттоталитаризъм. Но нашите избиратели ще бъдат на висотата на своята гражданска и политическа зрялост. Спокойната среда е вашият ужас. В нея вие ще загубите изборите. Затова днес докарахте тракторите, за да предизвикате граждански конфликт. ГЕРБ е политическо небитие, най-грозната част от политическата история на съвременна България, каза Лютви Местан.

Председателят на ДПС си тръгна, а после се върна и добави:

От името на ДПС се обръщаме към президента да влезе в ролята си на глава на нацията и да поеме отговорност за осигуряване на гражданския мир, за да може политическите процеси, в това число и изборите да протекат в спокойна среда. Демокрацията ми е по-скъпа от интересите на един политик, бил той и премиер на страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна