Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители от балканските страни подкрепят протестите в България

Снимка: БГНЕС

Гражданите на няколко балкански страни подкрепят протестите в България. Жители на Сърбия, Хърватия, Македония и Черна Гора призовават в интернет своите сънародници да последват примера на българите и да излязат на улиците, за да изразят недоволството си от местните правителства.

Българите влязоха в София е само един от коментарите в хърватските форуми, като новината, че българското правителство е паднало след масовите протести на народа, се радва на сериозен интерес и доста коментари, както в бъдещата членка на Европейския съюз, така и на останалите държави от бивша федерация, които имат подобни житейски и битови проблеми като всички нас.

В Сърбия също ще възхищават на действията на българския народ.

Опитвам се да си представя подобно нещо при нас. Някак си не мога. Вероятно ние имаме "способни" политици, които не ни пречат, казва потребител в сръбския форум. На българите им дойде ума в главата. Само в Сърбия народът прилича на овце, които чакат търпеливо да бъдат остригани или заклани. ДОКОГА? Може би трябва да чакаме момента, в който ще искат да си плащаме и въздуха?, споделя сръбски гражданин в интернет.

Както в Сърбия, така и в Босна и Херцеговина, коментират още, че им е писнало да ги управляват едни и същи хора. Този коментар пък до известна степен обединява мнението на хората в хърватските, сръбските, македонските, босненските, черногорските форуми – Една и съща банда ни управлява вече повече от 20 години. Краде, плячкосва, отнема. Българите се задействаха, излязоха на улицата и изпревариха всички нас във всеки един аспект на гражданското общество.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна