Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янев: РЗС възстановява парламентарната си група, ако има референдум за ВНС

Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев съобщи, че РЗС има готовност да възстанови парламентарната си група, при условие че останалите парламентарно представени партии се съгласят да се разгледа решение за свикване на референдум за Велико народно събрание с цел промяна на Коституцията.

РЗС има събраните необходими подписи, за да възстанови своята парламентарна група. В зависимост от консултациите при президента и от реакциите на останалите политически сили по нашето основно предложение, ние ще решим дали да входираме документите за възстановяване на парламентарната група.

Янев заяви, че няма да приеме да създаде служебен кабинет, ако такова предложение бъде отправено към него, но добави, че при възстановяване на групата на РЗС може с техния мандат да се сформира преходно правителство.

Ако всички политически сили преценят, че е необходимо да има преходно правителство, ние можем да дадем мандата на РЗС, без никой от нас да влиза в това правителство. Ние можем да дадем мандата на РЗС, за да може в рамките на 30-дневен период от време да работи преходно правителство, което работи паралелно с действащ парламент, защото служебното правителство няма възможност за законодателни инициативи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна