Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фискалният резерв е малко над четири млрд. лева

Снимка: БГНЕС

Малко над 4 милиарда е фискалният резерв към вчерашна дата (25 февруари). Данните за публичните финанси са публикувани в интернет страницата на Министерството на финансите. Според вицепремиера и министър на финансите в оставка Симеон Дянков резервът е 4,7 милиарда, като в него влизат и тези 600 милиона лева, неразплатени по европейски програми.

В сравнение с началото на мандата на ГЕРБ просрочените задължения на централното правителство са намалели с 83 на сто (500 млн. лева), а общините са с 11 процента по-малко задлъжнели (21 млн. лева), отколкото през юли 2009-а, пише в данните на финансовото ведомство.

В министерствата просрочените задължения също са намалели. Най-драстичен е спадът при регионалното, което от 238 милиона лева през 2009-а сега е намалило дълга си на 3 милиона лева.

Министерството на отбраната дължи 68 милиона лева - 66 от тях са просрочия на Военномедицинската академия.

Според данните най-задлъжнелите общини в края на януари са Столичната община, Перник, Кърджали и Сливен. За времето на мандата на ГЕРБ най-много са се увеличили дълговете на Перник, Сливен, Дупница и Кърджали.

С повече от един милион обаче намаляват просрочията на Хасково, Ямбол, Бургас и Шабла.

В публикуваното съобщение пише, че в началото на годината размерът на фискалния резерв се намалява по традиция, защото приходите са по-ниски и се изплащат пари по външния ни дълг.

Финансовото министерство отчита трансферите по оперативните програми, които в края на миналата година от фискалния резерв отидоха по сметки на общините, както и плащанията през януари от милиард и 900 милиона за дълга на правителството на НДСВ и 840-те милиона лева, изплатени на земеделските производители.

В съобщението обаче се уточнява, че въпреки допълнителните разходи, фискалният резерв през първите месеци на тази година е по-голям, отколкото през януари и февруари 2012-а.

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна