Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Сидеров: Г-н Плевнелиев, скоро хората могат да ви пометат от тая сграда

Снимка: БГНЕС

Консултативният съвет за национална сигурност започна в отсъствието на премиера Бойко Борисов. Доклади на заседанието се очаква да изнесат вътрешният министър в оставка Цветан Цветанов и директорът на ДАНС Константин Казаков. Финансовият министър в оставка Симеон Дянков ще докладва за финансовото състояние на държавата. В началото президентът Росен Плевнелиев призова политиците да действат отговорно в условията на ескалиращо напрежение по улиците. Държавният глава подчерта, че правителството в оставка носи пълната отговорност за случващото се в страната до избирането на ново или до назначаването на служебен кабинет:

Трябва да си дадем ясна сметка, че тежката социална и политическа криза изправя страната и националната сигурност пред предизвикателства, реални са рисковете за подкопаване на държавността и нарушаване нормалното функциониране на институциите и ескалация на социалното напрежение, прояви на екстремизъм и насилие. След политическите консултации, които проведох през миналата седмица, стана ясно, че парламентарно представените партии ще откажат мандат за съставяне на правителство. Парламентарната група на ГЕРБ вече направи това вчера. Трябва да подчертая, че парламентарно представените партии трябва да работят до момента на разпускане на Народното събрание, да приемат най-неотложните законови промени, с които да се осигури възможността за едно служебно правителство да може да овладее кризата и да не се допусне задълбочаване на ситуацията, в която се намираме, и проблемите, с които се сблъскваме.

Сидеров: Няма никакъв смисъл от закрит Консултативен съвет, на който същите политически сили, срещу които народът сега възстава и които са управлявали и сега управляват, ще се сговорят нещо, за да потушат всъщност недоволството на народа.

Плевнелиев: Призовавам за отговорно поведение на политиците, направих го няколко пъти, обръщам се още веднъж.

Сидеров: Извинявайте, какво безотговорно има да оставим медиите да заснемат целия Съвет? Какво безотговорно виждате в прозрачността?

Плевнелиев: Това означава да се използват законите и Конституцията на държавата, в които много ясно е описано как заседава Консултативният съвет по национална сигурност. Аз гарантирам...

Сидеров: Може да направят изключение, обстоятелствата са форсмажорни. Предлагам да се гласува на Консултативен съвет и да вземем решение...

Плевнелиев: Аз предлагам...

Сидеров: Г-н Плевнелиев, скоро хората могат да ви пометат от тая сграда. Обстоятелствата са форсмажорни. Има извънредна ситуация. Оставете медиите да предават, за да видят хората наглостта...

Плевнелиев: Г-н Сидеров, Консултативният съвет за национална сигурност по закон заседава при закрити врата, когато свършим работа, със сигурност ще се отнесем отговорно.

Сидеров: Аз не виждам намерение да се направи нещо градивно. Т.е. да се отговори на исканията. И тези искания ще продължат. Предлагаме им точки, нека да се редактират, нека се помислят, нека се допълват. Те въобще отхвърлят възможността да се отговори какви мерки могат да се вземат. И най-неотложни са ЕРП-тата, ето, първа точка в предложенията е ЕРП-тата. Какво намерение ще вземат? Щом като в залата току-що не отхвърлиха проекта за дневен ред, това означава, че не искат да го направят.

Волен Сидеров остави на журналистите и становището, с което щяло да излезе днешният Консултативен съвет. В текста има три препоръки. 41-вото Народно събрание да изрази своята позиция по политическата и социалната криза и да се обедини по неотложните мерки за снижаване на общественото напрежение с нарочна декларация. На второ място се посочва, че парламентът трябва да продължи дейността си като съсредоточи усилията за бързо приемане на необходимите решения и промени в законите, които са свързани с разрешаване на проблеми, които са в основата на протестите, както и за осигуряване на ефективна работа на следващото правителство. Трета препоръка - Министерският съвет да продължи ефективно да наблюдава процесите, които генерират рискове за сигурността на страната, да планира, организира, координира и контролира всички дейности в защита на националната сигурност, опазване на гражданския мир и охрана на обществения ред до прекратяване на правомощията му съгласно Конституцията.

По публикацията работи: Мира Стефанова; Лъчезар Цветков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени