Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гала концерт по случай 3 март в московския патриаршески храм "Христос Спасител"

Снимка: Васко Михайлов
С празничния концерт под мотото "Братство от векове за векове" в тържествената зала на храма "Христос Спасител", където руската православна църква провежда своите архиерейски събори, днес в Москва отбелязаха Деня на Освобождението на България.

Празничният концерт продължи близо 3 часа. Към събралите се с приветствие се обърна посланикът на България в Русия Бойко Коцев, като подчерта значението на Руско-турската освободителна война за възстановяването на българската независимост и държавност.

Пред препълнената зала на патриаршеския грам "Христос Спасител" тази вечер пяха и танцуваха детски и младежки колективи от Русия и България. Близо 20 хорови състава от Москва бяха подготвили специално за нашия национален празник български народни песни, а оркестър от руски народни инструменти изпълни Дунавско право хоро.

Залата посрещна изключително топло песните на Грета Ганчева, а когато Бисер Киров запя песента на Емил Димитров "Моя страна, моя България", всички станаха на крака и пяха заедно с него. В празничната програма участваха възпитаници на музикалното училище в Широка лъка, както и ансамбъл "Българска роза" от деца на работещи в Русия българи.

Във фоайето на залата на храма "Христос Спасител" Българският културен институт в Москва беше подредил изложба от 29 пана, разказващи за героичните дни на освобождението ни от турско робство, преговорите и подписването на Санстефанския мирен договор и приемането на Търновската конституция.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна