Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Служебното правителство ще зададе посоката за приоритетите на страната

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев заяви и в Брюксел, че служебното правителство ще зададе посоката за новите приоритети на България. Държавният глава посочи конкретно политиката за заетостта, подкрепата за малкия и средния бизнес и усвояване на еврофондовете.

Всички тук са наясно, че преминахме през социална криза, която прерасна в политическа и парламентарна, каза Плевнелиев след срещата си с председателя на Европейския съвет Херман ван РомпойВсички приветстват усилията ни да вървим по пътя на трансформацията в рамките на Конституцията, законите и демократичните процедури.

Ние сме в момента под светлината на прожекторите. Дано протестите да продължават да бъдат демократични, дано исканията да бъдат реални, дано подходът да бъде подход на конструктивен диалог и прагматизъм и ние ще можем да се гордеем, че в една трудна ситуация сме минали по един достоен начин. Това ще отекне много силно и тук в Брюксел.

Според държавния глава въпросът сега е как България ще се променя оттук нататък. По думите му, е разбираемо, че инфраструктура трябва да се изгражда, но вече трябва да се постави акцент и върху образованието, иновациите, политиките за растеж и заетост. Много е важно какви приоритети ще определят политическите партии по време на предизборните дебати, каза Плевнелиев:

Служебното правителство също ще зададе посоката. Политики за заетост. Какви? Подкрепа на малките и средни предприятия. Кои точно? Как те могат да бъдат подкрепени с еврофондове? Реформите в енергетиката по същия начин. Европейската комисия е готова да помага, въпросът е ние много точно да разчистим собствените си приоритети.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна