Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов символ ще бъде добавен в листовката на някои лекарствени продукти на пазара на еврозоната

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия реши от септември тази година в листовката на някои лекарствени продукти на пазара на еврозоната да бъде добавен символът "триъгълник, обърнат с върха надолу". Този символ ще означава, че лекарството се наблюдава допълнително за нежелани реакции.

Символът "триъгълник с върха надолу" ще е сигнална лампа за пациентите и специалистите да разпознават лекарствените продукти, които са обект на допълнително наблюдение. Придружаващият текст ще ги насърчи да докладват за всяка нежелана реакция. Лекарствените продукти, които са обект на допълнително наблюдение, са тези: всички лекарствени продукти, за които е издадено разрешение след 1-ви януари 2011-а година и които съдържат нова активна съставка; биологични лекарствени продукти като ваксини или лекарствени продукти, получени от плазма; продукти, за които се изисква допълнително информация след издаването на разрешение или чието разрешение е предмет на условия или ограничения относно безопасната им употреба.

След като за даден лекарствен продукт се издаде разрешение в Евросъюза и той бъде пуснат на пазара, неговата безопасност се наблюдава през целия жизнен цикъл, за да се гарантира, че в случай на нежелани реакции, които представляват неприемливо ниво на риск при нормални условия на употреба, продуктът ще бъде незабавно изтеглен от пазара. Това се извършва чрез системата на ЕС за фармакологична бдителност.

Информация на Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна