Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият чешки президент Милош Земан ще положи днес клетва

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Новият чешки президент Милош Земан ще положи клетва преди обяд на официална церемония във Владиславската зала в Пражкия храд. На инагурацията са поканени 626 гости. Освен депутатите от двете камари на парламента и министри, се очаква да присъстват още Вацлав Клаус и дъпругата му Ливия, вдовицата на Вацлав ХавелДагмар Хавлова, дипломати, представители на църквата и други.

Полагането на клетвата на първия избран на преки избори чешки президент ще стане на съвместно заседание на двете камари на парламента, планирано да започне в 10 часа местно време. Сред поканените са още чешките евродепутати, областните управители, кметове, представители на съдебната власт и на Конституционния съд, от Конфедерацията на политическите затворници и др.

Новият президент Милош Земан обеща да произнесе, а не да чете първата си реч като държавен глава. Тя се очаква да продължи около 15 минути. Десет минути преди 11 ч. ще започне военният преглед в Пражкия храд.

Земан ще положи цветя на Св. Вацлав в катедралата "Св. Вит, Вацлав и Войтех". След отдаване на почит и пред паметника на първия чехословашки президент Томаш Масарик новият държавен глава ще се срещне с гражданите.

В последното си телевизионно слово като държавен глава в четвъртък вечерта Вацлав Клаус пожела успех на своя наследник. Отиващият си президент не пропусна да отбележи, че няма да бъде само зрител на случващото се в страната. Като дългогодишен критик на ЕС, той припомни, че са се сбъднали повечето от неговите страхове от гледна точка на европейската интеграция. Предстои да видим дали над Пражкия храд ще се развее европейското знаме, след като новият президент Милош Земан не скри, че е еврофедералист.

Доверието към Вацлав Клаус отбелязва възход и спадове в рамките на политическата му кариера от 90-те години до края на мандата му, регистрира социологическата агенция СТЕМ. През 1994-та като премиер той е получил доверието на над 70% от чехите. Три години по-късно – то спада на 31,3%. Като президент през 2007-а година Клаус е одобрен от 73,7%. Тази година - след спорната новогодишна амнистия, достига до минимума от 27,9%.

Информация на Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна