Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дянков: България е в по-добро финансово състояние, отколкото през 2009-а

Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите в оставка Симеон Дянков отчете, че оставя България в по-добро финансово здраве, отколкото я е заварил през 2009-а година.

Към ноември 2009-февруари 2010 процентите на фалит, коутро се определят от международни анализатори на България, бяха нараснали до близо 40%. В момента те са под 5%, което показва, че политиката, която сме водили, е била поправилната политика за това време. Вече има нови времена, в тези нови времена може да се мисли за друга политика. Но 2009, 2010, 2011 бяха години, където Европа се клатеше и единственият начин беше във всеки един момент да казваме "Вървим към стабилизация и запазване на тази стабилизация". Просто нямаше друг начин България да избегне фалита.

Симеон Дянков обаче предупреди, че в страната има сили, които работят за падането на валутния борд:

Тези хора, които имат стотици милиони задължения, които са ги взели от банките с течение на времето, за тях е много изгодно да падне валутният борд, защото им изчезват и всичките задължения. 1996-97-а година в различна кризисна ситуация разбира се, в банковия сектор точно това стана. Някои от тези бизнесмени олигарси бяха взели стотици милиони заеми, паднаха част от банките и съответно те всъщност останаха без кредити и си станаха милионери по този начин. Както края на 2009-а, началото на 2010-а имаше такъв напън и сега виждате от ден на ден вече се засилват тези настроения да взимаме допълнителни заеми, да натежават на бюджета. Какво ще стане? Ще стане това, което става във всички държави около нас. Бюджетът не издържа.



По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна