Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическата комисия на НС прие да се прекрати на участието ни в "Бургас-Александруполис"

Снимка: Архив

С мнозинството на ГЕРБ депутатите от икономическата комисия приеха да бъде прекратено участието на България в проекта за нефтопровод "Бургас - Александруполис". Против гласуваха депутатите от БСП.

На дискусията присъства и министърът на финансите в оставка Симеон Дянков. По време на дебатите той изтъкна, че проектът е нерентабилен финансово. На критиките на Петър Димитров от левицата, че по този начин се дава основание на руската страна да поиска неустойки от България, Дянков посочи, че юристите са посъветвали тази процедура да мине първо през българския парламент.

Аргументите си обясни Симеон Дянков: 

Тук изначало никой не иска да финансира проекта. Тук няма идея от руска страна или някой друг, че те искат да финансират проекта, а те казват, че трябва да се търси по някакъв начин проектно финансиране. Така и не се стига до това, което е записано в споразумението. Като няма проектно финансиране, първоначалното споразумение по юридическите норми не може да се осъществи.

Окончателното решение за прекратяването на проекта ще бъде гласувано по-късно днес в пленарната зала.

В началото депутатите от БСП предлагаха няколко неща – да се забрани временно прекъсването на тока за неизправните длъжници. Другите промени са да бъдат определени количества ток, необходими за основните потребности на хората и до определени киловати да се плаща по-ниска цена:

Дали ще направи животът на хората по-добър? Не, но няма да се създаде опасност за живота и здравето поради високите цени на електрическата енергия. За това става въпрос. Ние не обещаваме. Тези мерки са в изключителен порядък, поради изключително високото равнище на бедността - 49% живеят близко до бедност и поради това, че съвременният живот е във висока степен зависим от електрическата енергия. Неосигуряването на достъп до електрическа енергия в определени ситуации може да създаде опасност за живота и здравето на хората. Това са само временни мерки, докато се създаде ДКЕВР с нормален състав, докато се вземат тези мерки, докато правителство започне в съгласие с БЕХ и НЕК да си вършат работата, каза Михаил Миков.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров каза, че би подкрепил мерките, но ако тези мерки бъдат приети, това означава, че в бъдеще се формулират обещания, които няма да могат да бъдат спазени:

Да приемем мерки, с които казваме на обществото, че това ще доведе до по-ниски цени на това и в крайна сметка да не получат това, което им се обещава. Тези мерки са точно толкова опасни, колкото и колегите, които казват, че ще доведат до 1000 лева минимална заплата и 500 лева минимална пенсия за една нощ, един ден, един час, т.е. в момента да бъдат излъгани хората е най-страшното нещо. Това е причината и ние от Синята коалиция да гласуваме "въздържали се" по мерките, които БСП предлага, защото с обещаването на хората, че едва ли не ще бъдат решени проблемите, те няма да бъдат решени и утре хората ще питат къде беше акълът на тея другите в икономическата комисия? Иначе, колеги, знаете ли какви популистки неща можем да предложим и ние, заяви той.

Предложенията на БСП за по-ниски цени на тока и за контрол на сметките не беше прието от Комисията. Депутатите на ГЕРБ и Синята коалиция се въздържаха при гласуването, БСП бяха "за".

Това предложение за мерки срещу високите цени на тока ще бъде гледано и в зала днес.

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна