Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация започва кампания за най-достойните български многодетни семейства

Снимка: БГНЕС

От фондация "Искам бебе" заявиха, че има опасност след 100 години българската нация да изчезне, ако раждаемостта запази сегашните ниски нива. Фондацията започва кампания за най-достойните български многодетни семейства.

Кампанията има за идея да покаже един нов модел, който е различен от традиционния, при който семействата у нас най-често имат по едно или две деца. Инициативата ще покаже щастливите семейства с много деца, обясни Радина Велчева от фондация "Искам бебе".

На които децата са им в училище, които не живеят от социални помощи, поне единият от родителите е работещ, каза Велчева.

Ако темповете на раждаемостта продължат да са ниски и не се ограничи емиграционния поток, то след стотина години нацията ни е заплашена от изчезване. Това каза Весела Захариева от екипа на сп. "Кенгуру".

Според социолозите, за да се възпроизведе една нация, раждаемостта на децата трябва да е 2.1. Т.е. на двама родители да има две и повече родени деца. Съществуват социологически прогнози, че ако тези налични тенденции при раждаемостта и емиграцията се запазят, през 2030 година населението на България ще падне под 6 милиона, обясни Захариева.

Участващите в конкурса "Голямото семейство" е задължително да изпратят текстове с техните истории, придружени от снимки, копия от документи.

По публикацията работи: Надежда Николова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна